Cerita Aku

Sekadar nukilan hati kecil ku untuk tatapanmu

Salam... sekarang I berada dalam minggu study week... so, I selalaulah buka movie bile time study... sbb movie ni umpama 'drug' untuk buat mata I segar... ( saya xperlukan nescafe!!!... ) but I tetap bleh study dan otak I akan berfungsi lebih baik daripada mood sunyi... (cth: dalam kuliah... hehe... dgr lecturer bg lecture, umpama lullaby...hehe.. )

So, mlm tadi I buka my external hardisk.. plan nk tgok citer... TAPI!!! I terkejut bile all my folder jd SHORTCUT!!! ini gara2 virus shortcut la... mula la I kecuakkan sbb dlm my hardisk tu ada folder penting, of cos la my movie..huhuhu... all my folder bertukar jadi macam nie..

macam ni la rupenyer :(


Bermula la operasi membuang virus, search punye search kat tenet, I terjumpe 1 cara yang sangat mudah...
cara manual.. xperlu nk install ape2...



Cara-cara buang virus Shortcut




1.   Masukkan external storage anda sambil menekan butang 'SHIFT' ( make sure hold sepanjang anda masukkan external strorage anda, JANGAN LEPASKAN)
Make sure jangan lepaskan mase cucuk USB !!!
2.   Kemudian, pergi ke Menu > Run @ Search (untuk window 7) > taip 'cmd'.

akan keluar macam nie.. kalau pkai window 7, taip jer kat search

3.   Satu kotak hitam( commant prompt ) akan keluar dan taip Huruf external storage anda. Cth : kalau external tadi anda masuk ke (D:), anda taip D: dalam commant prompt


Latter untuk New Volume adalah D:

4.    Masukkan commant dibawah

  • del *.lnk : LNK tau, bukan ink, tulis dalam huruf kecil je senang.. tak payah guna CAPS LOCK..lepas tu tekan ENTER, Command ini untuk delete semua shortcut yang ada.
  • attrib -s -h /s /d : Command ini untuk unhide semua file dan folder.
  • del autorun.inf virus shortcut akan menggunakan autorun ini untuk automatically run apabila external dimasukkan. 


Example commant prompt bg yg xtau...hehehe
5.   SIAP!!!! hehe.. sekarang shortcut dah hilang.. boleh la enjoy movie..hehe...da siap baiki tu, jgn lupe buang folder2 yg xspttnya berada dlm harddisk korg cth: thumps n etc... tkot kene lgi sekali...


p/s: ada my frens said, xmenjadi pun care ni...Pelik!!! I buat jadi jer...U guys msuk kan jer 3 commant tu and just abaikan ape yg dia tulis cthnyer: 'could not find autorun'... nnty dia akn baiki virus tu.. :) gud luck!!!




Salam... setelah hampir 5 sem menjadi anak angkat fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat, akhirnya, I berjaya menamatkan my pengajian dlm bidang Komputer... sepanjang my pengajian, I dapat input tentang :

  • Pengaturcaraan (JAVA) I
  • Pengaturcaraan (JAVA) II
  • Teknologi Maklumat dan Pengunaanya
  • Pengenalan Multimedia
Justeru itu, I nak ucapkan ribuaan terima kasih kpd tenaga pengajar sama ada pensyarah, kakak/abang demo, 'pensyarah' yang tak bertauliah ( senior la tu..*_<), rakan2 serta penyokong2 sama ada secara langsung atau x langsung :)

****** kat bawah nilah hasil multimedia my group... walaupun terpaksa stay up smpai 4-5 pagi, tetapi we enjoy it and sgt happy serta bersyukur sgt2 bila our masterpiece mendapat pujian dari org ramai..... enjoy it!!!

video



Sifat Perlu Ada Pada Wanita....




Sikap Keibuan 

  • Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut,mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuatlelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing2. 



Keanak-anakkan 

  • Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yg melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yg menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yg membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah. 



Penuh Pengertian 

  • Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yg tepat utk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yg berpengertian tidak terus mengeluarkan kata2 yg kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya. 



Menghargai 

  • Wanita yg menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dgn wanita yg suka diperlakukan dgn lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dgn tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga. 



Menjaga Penampilan 

  • Lelaki menyukai wanita yg pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yg baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yg terbaik kepada dirinya.Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yg tidak suka isteri yg masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3?? 



Pandai berbicara 

  • Lelaki tertarik dgn wanita yg pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yg disukai lelaki berbeza dgn topik kegemaran wanita,wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yg pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yg baik.Dia juga tahu menjadi pendengar yg baik, serta mengalihkan topik yg agak serius kepada perbualan yg lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yg suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dgn baik dab berfikiran terbuka. 



Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri 

  • Wanita yg pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yg lebih tua dan cara berhadapan dgn orang yg lebih muda. Apabila berhadapan dgn suasana yg baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung. 



Menghormati Diri Sendiri 

  • Lelaki suka dgn wanita yg menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yg menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati. 



Simpati dan prihatin 

  • Lelaki suka wanita yg murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yg mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yg memancar keluar dgn indah dan mempesona.

Sekadar pengkongsian ilmu sahaja... dari terperap dalam harddisk lebih baik sebar-sebarkan... terutama untuk kaum HAWA 

Salam everyone... dah lame kan I xupdate blog...hehe.. buzy gan sem baru... weeee :)

So, today I nk cite pasal kucing... hehehe.. ni gara2 kucing yang datang melawat My bilik.. hehe... sgt lincah die tu.. mcm bilik die dibuatnya... abis semua tempat nk di panjat... my laptop charger pun die nak gigit... (hey kucing, U igt tu friskies ker??? :p )

tapi I xkesah sgt pun... sbb I is cat lovers...:) klo jumper kucing bleh hilang tension masa buat asgment... disebbkn I xbela kucing, so I salulah tgok video kucing2 yg comel seluruh dunie... antaranya, maru... (tgoklah, video kat bwh nie, betapa comelnye ciptaan Allah )


p/s: rupe2nyer, kucing yg dtg melawat I nie, jantan rupanye... kikihhh...(gatai yer... *_< )

Salam everyone.. sedar xsedar hampir nk raya dah.. I want wish all muslim & mulimah a Happy Eid Day...

pejam celik pejam celik, dah lama tak jumpa,
pejam celik dah 30 hari puasa,
makin dipejam celik, makin banyak salah & dosa,
sementara masih celik, banyak-banyaklah buat pahala,
sebelum pejam tak celik-celik, harap maafkan jika tersalah kata...
Maaf Zahir & Batin >_<

Salam everyone... today I nk share ttg personaliti.. Semalam, I blog walking and I terjumpe 1 link ttg ujian personaliti seseorg... I took the test and this is my result...

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.

Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.

The seriousness of your love:
Your have very sensible tactics when approaching the opposite sex. In many ways people find your straightforwardness attractive, so you will find yourself with plenty of dates.

Your views on education:
Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

The right job for you:
You have plenty of dream jobs but have little chance of doing any of them if you don't focus on something in particular. You need to choose something and go for it to be happy and achieve success.

How do you view success:
You are confident that you will be successful in your chosen career and nothing will stop you from trying.

What are you most afraid of:
You are afraid of having no one to rely on in times of trouble. You don't ever want to be unable to take care of yourself. Independence is important to you.

Who is your true self:
You are full of energy and confidence. You are unpredictable, with moods changing as quickly as an ocean. You might occasionally be calm and still, but never for long.

ermmm... macam same jer... >_< klo u guys nk cube test ni, click Personality Test

Salam... tgok title??? da mcm lgu Super Junior...hehe... mgu lepas 15-17 Julai 2011, I gi mengikuti kursus Pakar Komunikasi under Jabatan Belia dan Sukan KL.... I wakil x-scol aku... seronok n happening sgt2... happening bkn pening...kikihhh... seramai 42 org yg menyertai kursus nie... masing dri SMKSM, IPG dan IPB...

mcm2 xtiviti yg disediakan...

  • LDK.....
  • latihan vokal... emmmmBU...meowwww.... wuf! wuf!!
  • nyanyian, sorakan kumpulan...
  • makan malam steambot....
  • gi merayau sekitar CH... (xcited sgt, smp kaki I terseliuh...huhuhu)
I de bbrape keping gambar jer utk ditatap...huhu...
Me at kedai cactus... byk giler cactus.... xtau nk pilih yg mane :)

ni cik nina... wakil my x-scol gak....

bergambar dgn cactus... <3

another wakil dr my x-scol... from left : amy, shahrul, danial :)

amy tgh bertungkus-lumus menyiapkan scrip MCee die... :)


wakil2 dr my x-scol . terasa mcm reunion plak :)

ni logo my group... kumpulan 1 (MEGALOMANIA)!!
kumpulan 2 (RESONANCE)
kumpulan 3 (TRIPLE S)
kumpulan 4 ( ZEALOT)
kumpulan 5 (SEMUT)


peserta-peserta yg terlibat... jelas terpancar keriangan dan keseronokan di wajah mereka... :)



  1. Belajar terima kenyataan.

   2.    Fahami punca masalah supaya dapat elak dari berulang.


   3.    Luahkan perasaan - cari orang yang mahu mendengar dan sudi melayan perasaan kita.


  4.     Belajar sayangi diri sendiri supaya orang lain menghargai diri kita.


 5.     Jangan salahkan orang lain, relakslah, tuduh orang pun bukan selesai masalahkan???


 6.    Selalu berfikiran positif, rehatkan fikiran denagn baca atau buat apa yang kita suka.


Insya-Allah kekecewaan kita akan terubat juga!!!

salam semua... hari ni I terlebih la rajin buka u-tube utk hilang bosan.... selalunya I buka utk tgok SUJU... tibe2, I saw new video... sgt best!!!!! cumelnya mereka... mereka ialah



BOYFIREND
 mereka terdiri dri 6 org... baru jer debut pada 26 May 2011( Starship Entertainment)... umur dlm lingkungan 22-16 tahun..... wah!! pucuk muda tu... hehehe... klo nk tau lg pasal dorg ni, rajin2 la tya my pak cik dan makcik  iaitu pakcik google dan makcik yahoo!!... I ada sediakan video lagu mereka .... ENJOY IT!!!




things in life once gone never come back:

  • words
  • opportunity
  • time

 things in life, we are never sure of....
  • dreams
  • fortune
  • death

things in life that make you great person....
  • success
  • honesty
  • sacrifice

thing in life most valuable and should never be lost:
  • love
  • self respect
  • good friend!!!


Salam... semua :)  I baru jer abis baca novel tajuk CUCUR BAWANG DAN KOPI O yg I beli mase Pesta Buku kat PWTC ari tu... bru je sempat baca sbb asyik sibuk dgn final exam... penangan novel nie, tiap hari I uat cucur bawang babe.. (bajet, I la heroin dlm novel tu kikihh)

best story dia.. xperlu fikir byk2... jln cerita simple jer... lain dri yg lain... salunyer novel remaja ni, semua hero gan heroin still single... blum nikah lg... but, kali nie, hero da kawen beb.... tp blum malam pertama....hehehe (gatai plak dia ni....babab kang!!!) lg 1, cover die menarik la... mcm childish!!!! i likkkkkkkeeeee

SINOPSIS:

Siapa sangka, CUCUR BAWANG telah mempertemukan mereka dalam satu 'sketsa perang' di tepi jalan. Dari insiden itu mereka terdesak bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak, Rudiana terpaksa berkahwin dengan Iskandar dalam rahsia atas dasar kerja semata-mata. Bila sudah duduk serumah, mulalah berputik satu perasaan aneH dalam hati mereka walaupun masing-masing masih keras kepala. Perkahwinan mereka hanya sekadar di atas kertas dan terus menjadi rahsia. Kemunculan Khairulnizam membuatkan Iskandar gelisah bila kawn baiknya tertarik hati dengan Rudiana. Mampukah Iskandar melihat isterinya menjadi kekasih kawan baiknya sendiri????

nak tau ending die, kene la beli buku ini yer.. karya HASRUDI JAWAWI terbitan BUKU PRIMA :)




Alhamdullilah... hari ini hujan turun lg... dengar jer guruh berbunyi, I da tersenyum lebar...

hujan ini byk kelebihan nyer tau... antaranye:
  • waktu hujan adalah waktu yg afdal tok berdoa... hehehe.. I baca dlm buku... klo berdoa waktu tgh hujan, insya-Allah, Allah akan makbulkan doa kite...
  • air hujan merupakan salah satu nutrien semula jadi untuk tumbuhan... tumbuhan pun perlukan air... hehehe... jd, da menyenangkan kerja I untuk menyiram pokok2 mama I tu...
  • air hujan juga penting untuk manusia dan juga haiwan... sebagai sumber minum... tp kita xblh la minum terus dri air hujan... tkot kene taun :)... msak air itu dulu ye kawan2 sbelum minum...( pesanan dari Kementerian kesihatan...^^ )
  • lepas hujan berhenti, pelangi yang cantik pula muncul...
byk lagi sebenarnya kelebihan hujan nie... buat band muzik pun bleh... ala, band Hujan tu...hehehhe....
dan yang pling best sekali time hujan....


sleeping time.....



Salam dan hai semua... Esok 16 Mei kan??? means Esok Hari Guru....

Guru telah byk berjasa pada kita, mendidik, mengajar, membimbing (bkn seerti ker) kite utk menjadi manusia yg berguna pada masa depan... mereka ibarat ibubapa kita di sek... so, kite kene la hormat mereka :) guru juga diibarat seperti lilin... yg sanggup membakar dirinya untuk org lain (anak murid dia la tu)..tgok bertapa besanya pengorbanan seorg guru... klo 1000 org guru??? wah besarnya impak pada ank bangsa (okey da melalut disitu)...

I teringat mase zaman I kecik2 dlu... mcm2 panggilan guru.. ada yang ak pgil cikgu, ustaz/ustzah, teacher, Pn/Cik *****, xkesah la apa pun gelarannya, pokok pangkal, mereka ialah guru aku yang telah mendidik I sehingga I berjaya ke menara gading... ( itulah my teaches nk tgok...hehehe) CIKGU!! saya da masuk UPM ( okey nampak riak disini : / )

Mase I kecik2 dlu, I nakal org nyer... salu kene marah dgn cikgu2 I...hahaha... sbb xnk g sek... smpai jer sek, I terus cabut balik ikut parent I... xsempat pun nk masuk kelas... hehehe... pernah I dihalang oleh seorg cikgu nie... konon nk tahan I dr ikut my parent blik...hehehe... tp I lebih pantas bertindak... I make a powerful 'LOVE BITES' kat tangan cikgu tu smpai berbekas (tu lah my super power weapon time I kecik2 dlu)..hahahhaha... (inilah gaya bdk xtau malu!) TAPI.... cikgu tu still igt kat I!! waaaa ini mmg memalukan... da 5 tahun brlalu tuu...cikgu tu siap tanya I lg "kamu lah yg gigit tagn saya kan???" huhuhu... sangat memalukan... I ape lagi senyum tunjuk gigi je la... (senyum itukan satu sedekah..kikihh..<--- nk cover line la tu.. bueek)... huhuhu...  naughty nye I.. maafkan saya cikgu... (insaf sekejap :( )

Skrg, I dah besar dah pun... itu pun, sume cikgu2 igt kat I lgi... waaa... anak murid jenis apa la aku nie...huhu... msti I nakal sgt kot sbb tu mereka igt I!!! klo tersempak kat tepi jln, bkn I yg tegur mereka, mereka yg tgur I...huh! I mmg xder kesopanan dan kesusilaan...

Sempena Hari Guru ini, I nk ucapkan selamat Hari Guru kepada semua guru di malaysia, secara am nyer, guru2 di sekolah Tadika At-Taufiqiah, SK Convent Jalan Peel, SMK Dang Anum, SMK Seri Mulia, dan juga pensyarah2 ku di UPM, secara khususnya... terima kasih cikgu!! jasa kalian amat dihargai... moga ALLAH membalas jasa2 cikgu2 dengan kesihatan yang baik....

TUNJUK AJAR KU SIFU!!!



Assalamualaikum and Hye everyone.. How are u??? Sihat? Hopefully all ladies n gentlemens that read my blog sihat walafiat.. :) Today is my first day as a blogger ( not tegar lagi... just for fun :) ) So, my first entry, I want talk about.....ICE!! It is ICE BREAKING time!!! Oh! here have very nice weather, sunny day!!! Since today is my first day here, lets make it like the whether too!!

Salam Pekenalan I give to U guys :) Lets me introduce about me a little bit in this precious entry :) I am a girl teenager from Malaysia. I stay at Nilai, Negeri Sembilan.. But I can't talk in Nogori's accent :) I'm early 20's at still study in UPM and taking course Bachelor Science (Hons.) major in Statistics... I have small family included my parents and 2 younger brothers that really loved bullied me ( because I'm shorter than them :( ) I truly easily falling in love with cats and I'm nature lover :) I love travelling and I wish, one day, I can fly over the world with my loved ones (Insya-Allah)... I also like reading and watching movie especially K-drama. I also like K-Pop such as 2PM, 2AM, Super Junior, Beast, Big Bang, CNBlue, FT Island, Girls' Generation, SHINee, Sistar, F(x) and many many more!!!


Question: Why I have this blog?? 
It all my friends fault!!! They have their own beautiful blogs and make me jealous and envy with them!!! :( Oh no!!! I leave behind!! Nevermind, I make my own here but I'm still newbie :) lastly, please treat me nice and I'm happily nice to know u guys.

p/s: Sorry for my 'rojak' english... I tried my best.. :)