Cerita Aku

Sekadar nukilan hati kecil ku untuk tatapanmu

Salam... sekarang I berada dalam minggu study week... so, I selalaulah buka movie bile time study... sbb movie ni umpama 'drug' untuk buat mata I segar... ( saya xperlukan nescafe!!!... ) but I tetap bleh study dan otak I akan berfungsi lebih baik daripada mood sunyi... (cth: dalam kuliah... hehe... dgr lecturer bg lecture, umpama lullaby...hehe.. )

So, mlm tadi I buka my external hardisk.. plan nk tgok citer... TAPI!!! I terkejut bile all my folder jd SHORTCUT!!! ini gara2 virus shortcut la... mula la I kecuakkan sbb dlm my hardisk tu ada folder penting, of cos la my movie..huhuhu... all my folder bertukar jadi macam nie..

macam ni la rupenyer :(


Bermula la operasi membuang virus, search punye search kat tenet, I terjumpe 1 cara yang sangat mudah...
cara manual.. xperlu nk install ape2...



Cara-cara buang virus Shortcut




1.   Masukkan external storage anda sambil menekan butang 'SHIFT' ( make sure hold sepanjang anda masukkan external strorage anda, JANGAN LEPASKAN)
Make sure jangan lepaskan mase cucuk USB !!!
2.   Kemudian, pergi ke Menu > Run @ Search (untuk window 7) > taip 'cmd'.

akan keluar macam nie.. kalau pkai window 7, taip jer kat search

3.   Satu kotak hitam( commant prompt ) akan keluar dan taip Huruf external storage anda. Cth : kalau external tadi anda masuk ke (D:), anda taip D: dalam commant prompt


Latter untuk New Volume adalah D:

4.    Masukkan commant dibawah

  • del *.lnk : LNK tau, bukan ink, tulis dalam huruf kecil je senang.. tak payah guna CAPS LOCK..lepas tu tekan ENTER, Command ini untuk delete semua shortcut yang ada.
  • attrib -s -h /s /d : Command ini untuk unhide semua file dan folder.
  • del autorun.inf virus shortcut akan menggunakan autorun ini untuk automatically run apabila external dimasukkan. 


Example commant prompt bg yg xtau...hehehe
5.   SIAP!!!! hehe.. sekarang shortcut dah hilang.. boleh la enjoy movie..hehe...da siap baiki tu, jgn lupe buang folder2 yg xspttnya berada dlm harddisk korg cth: thumps n etc... tkot kene lgi sekali...


p/s: ada my frens said, xmenjadi pun care ni...Pelik!!! I buat jadi jer...U guys msuk kan jer 3 commant tu and just abaikan ape yg dia tulis cthnyer: 'could not find autorun'... nnty dia akn baiki virus tu.. :) gud luck!!!




Salam... setelah hampir 5 sem menjadi anak angkat fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat, akhirnya, I berjaya menamatkan my pengajian dlm bidang Komputer... sepanjang my pengajian, I dapat input tentang :

  • Pengaturcaraan (JAVA) I
  • Pengaturcaraan (JAVA) II
  • Teknologi Maklumat dan Pengunaanya
  • Pengenalan Multimedia
Justeru itu, I nak ucapkan ribuaan terima kasih kpd tenaga pengajar sama ada pensyarah, kakak/abang demo, 'pensyarah' yang tak bertauliah ( senior la tu..*_<), rakan2 serta penyokong2 sama ada secara langsung atau x langsung :)

****** kat bawah nilah hasil multimedia my group... walaupun terpaksa stay up smpai 4-5 pagi, tetapi we enjoy it and sgt happy serta bersyukur sgt2 bila our masterpiece mendapat pujian dari org ramai..... enjoy it!!!

video



Sifat Perlu Ada Pada Wanita....




Sikap Keibuan 

  • Banyak lelaki yg terpikat pada wanita yg bersikap keibuan, lembut,mengambil berat dan penuh kasih sayang. Wajah yg keibuan mampu membuatlelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas dan gelisah dan senang hati ketika mahu bermanja. Jangan tunggu sampai melahirkan baru nak tonjolkan sikap keibuan. Setiap wanita ada potensi keibuan dalam diri masing2. 



Keanak-anakkan 

  • Dalam batas yg wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka berasa terhibur dengan keletah anda. tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yg melampau dan menyakitkan hati tetapi sikap keanak-anakan yg menyenangkan. Misalnya, kemanjaan wanita yg membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki. Wanita ceria membuat lelaki lebih berghairah. 



Penuh Pengertian 

  • Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yg tepat utk berbincang masalah dan sebagainya. Contohnya ketika lelaki melakukan kesilapan, wanita yg berpengertian tidak terus mengeluarkan kata2 yg kasar atau menuduh bukan2 sebaliknya cuba mengerti duduk persoalannya. 



Menghargai 

  • Wanita yg menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki. Berbeza dgn wanita yg suka diperlakukan dgn lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dgn tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga. 



Menjaga Penampilan 

  • Lelaki menyukai wanita yg pandai menjaga penampilannya agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yg baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.Dia akan murah senyuman, pandai merawat tubuhnya, meningkatkan kualiti hidupnya dan memberi yg terbaik kepada dirinya.Dia suka dan bersyukur dengan dirinya dan secara tidak langsung memancarkan pesona yg menyebabkan lelaki juga menyukainya. Apabila sudah berumahtangga, wanita tersebut terus menjaga penampilan dirinya dan kesihatan tubuh badan walau sudah beranak-pinak. Siapa yg tidak suka isteri yg masih kelihatan cantik dan ramping walau dah punya anak 3?? 



Pandai berbicara 

  • Lelaki tertarik dgn wanita yg pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau topik perbualan yg disukai lelaki berbeza dgn topik kegemaran wanita,wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yg pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yg baik.Dia juga tahu menjadi pendengar yg baik, serta mengalihkan topik yg agak serius kepada perbualan yg lebih menarik. Lelaki juga suka dengan wanita yg suka bergurau dan pandai berjenaka serta boleh menerima jenaka lelaki dgn baik dab berfikiran terbuka. 



Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri 

  • Wanita yg pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih di mata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi orang yg lebih tua dan cara berhadapan dgn orang yg lebih muda. Apabila berhadapan dgn suasana yg baru, wanita tersebut tidak gentar malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah di ajak ke mana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung. 



Menghormati Diri Sendiri 

  • Lelaki suka dgn wanita yg menghormati dirinya sendiri sebagai seorang wanita, bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yg menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yg baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya. Jadi dia tahu apa yg dia inginkan dan mahu elakkan serta menjaga maruah dirinya. Dia tidak akan merendah-rendahkan dirinya dan tidak akan membiarkan lelaki memperlakukan dirinya sesuka hati. 



Simpati dan prihatin 

  • Lelaki suka wanita yg murah hati, mengambil berat, simpati pada nasib yg susah, sayangkan kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yg wajar dan spontan mencerminkan hati yg mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yg memancar keluar dgn indah dan mempesona.

Sekadar pengkongsian ilmu sahaja... dari terperap dalam harddisk lebih baik sebar-sebarkan... terutama untuk kaum HAWA 

Salam everyone... dah lame kan I xupdate blog...hehe.. buzy gan sem baru... weeee :)

So, today I nk cite pasal kucing... hehehe.. ni gara2 kucing yang datang melawat My bilik.. hehe... sgt lincah die tu.. mcm bilik die dibuatnya... abis semua tempat nk di panjat... my laptop charger pun die nak gigit... (hey kucing, U igt tu friskies ker??? :p )

tapi I xkesah sgt pun... sbb I is cat lovers...:) klo jumper kucing bleh hilang tension masa buat asgment... disebbkn I xbela kucing, so I salulah tgok video kucing2 yg comel seluruh dunie... antaranya, maru... (tgoklah, video kat bwh nie, betapa comelnye ciptaan Allah )


p/s: rupe2nyer, kucing yg dtg melawat I nie, jantan rupanye... kikihhh...(gatai yer... *_< )