Cerita Aku

Sekadar nukilan hati kecil ku untuk tatapanmu

Bila dah abis belajar, kene cari keje plak. Malang tak berbau, kalau berbau, mesti aku pun xmau pergi company tu. Lama gak aku menganggur selepas contract aku abis gan company lama. Duit dalam tangan pun dah nak abis, loan ptptn kene bayar. Aduhai, mane aku nak cari duit.

Aku cari keje melalui JOBSTREET… tak berani nak cari kerja melalui iklan2 surat khabar or tepi jalan ni. Bahaya!! Tak lama aku apply kerja kosong kat JOBSTREET, aku dapat panggilan dari 1 company ni. Suruh aku dtg interview kat KL Sentral. Aku punya excited la nak pergi. Mana tak nyer, position aku apply ialah PEGAWAI TABDIR (Admin Executive) gaji die tawarkan sgt tinggi… RM2200-RM2600…

Hari yang dinantikan pun tiba. Gembira nak gi interview. Doa bnyk2 supaya boleh dapat kerja… masa interview tu, sepatutnya, manager yang in-charge aku ialah Miss Farah. Tapi dia ada job discussion, so, interviewer aku perempuan cina.
Name : Pro Infinity Limited.
Address: Block 2A, Level  7-1, Plaza Sentral, KL Sentral.
Nature of Business : handle financial service.

Soalan cepumas interviewer kat aku ialah, “apa yg kamu tahu pasal company ni?”. Terus terang aku katekan, aku langsung xtau pasal company tu. Bukan sebab aku x buat research tp, aku cari maklumat pasal company tu kat internet xjumpe.. yg aku jumpe company yg handle pasal IT… tp dalam descripition dekat JobStreet, company ni buat financial service.

Kebanyakkan soalan interviewer tu aku tak boleh jawab dengan baik… seolah2 lidah aku kelu… aku yakin xkan dapat kerja tu.Tapi mungkin rezeki aku, seminggu lepas tu, company tu call kata aku dapat kerja tu. Esoknya terus masuk training. Aku gembira sesangat la bila dapat kerja tu. Tanaman anggur aku dah berbuah.

Esoknya, aku pergi kerja dengan semangat yg berkobar2.. nak kerja bersungguh and nak bantu keluarga… first day training, aku xnampak lagi penipuan company ni.. sbb aku training dlam bilik meeting.. belum masuk office sebenar… bila time rehat, baru manager aku bawak aku pergi office… seriously, office die x macam office… xde partition n pc sendiri… kate admin, macam mane nk buat report klo xde pc… sepanjang training, manager aku asyik cerita pasal pelaburan FOREX… yakinkan kitorang yang blur pasal pelaburan… nasib baik aku dulu kerja bank, tau la sikit2 pasal pelaburan.

Next day, aku da masuk office, meaning hari tu, aku da mula belajar skop kerja aku. Sampai2 terus kene print graf currency then manager aku terus ajar aku macam mane nak analisis graf. Aku bab2 graf ni makanan aku.. ye la aku kan budak statistic dulu… excited la dapat ‘makanan’ aku.. aku mmg jenis cepat belajar. Aku dah mula suka dengan kerja aku… kalau setiap hari macam ni, mmg best la…  bila da selesai analisis graf, manager aku cite pasal pelaburan. Cite yang dia dah buka akaun untuk pelaburan. Dah dapat keuntungan. Aku diam je, ye lah, aku ni bukan kaya sgt, klo ada duit lebih tu baik aku bayar PTPTN and simpan duit dalam ASB or Tabung Haji. Untung2 boleh pergi haji dalam usia yang muda. Aku mmg x minat langsung pelaburan dorang… huhu… kemudian, manager akusuruh aku practice dengan mama aku. Maknanya, mama aku jd client, and aku kene bagi service kat mama aku. Practice make perfect kate manager aku.

Esoknya, manager aku tya aku sama ada aku ada practice tak kat rumah. Aku kate ada, dan mama aku faham ape yang aku sampaikan. Kemuadian, boleh plak assistant dia tya aku, “lepas ni boleh la buka akaun” aku da mula cuak. Well aku lebih tau financial family aku. Dalam hati aku, selagi aku tak handle client and tak nmpk keuntungan dia, jgn harap aku nak join.

Hari ke-4 aku datang training. Perkara yg sama juga, asyik tya pasal investment. Aku dah mula rasa bosan. Tak tahu macam mane, mama aku tergerak hati nak cari pasal company forex ni. Terjumpa la article pasal company yang amik duit tanpa lesen. Hati aku pun da mula xsedap. Sepanjang aku dtg traing a.k.a kerja, aku langsung xbolah cakap dengan orang lain kecuali team aku. Assistant and manager akan perhatikan aku. Nak guna handphone pun xboleh. Nak pergi tandas, kene sorang2. Pergi solat pun sama. Pergi makan, assistant or manager akan join untuk memastikan kitrang xboleh nk gosip2 klo2 ada yg xpuas hati or musykil kitrg. Manager aku ada kate, yg aku akan handle client yg sedia ada, tp setiap hari telefon berbunyi bukan dari client tp semua org yg nak mintak kerja. Aku rasa pelik sesangat. Waktu balik aku pun xsama dengan budak lain…

Balik je rumah, aku terus cari maklumat pasal company ni. Memang company ni ada website dia sendiri. Well semua orang boleh buat website sendiri. Aku pun tau buat website. Aku baca blog2 mangsa syarikat penipuan ni. Mangsa adalah para graduan yang baru abis belajar dan tengah mencari kerja. Modus operandi adalah meyakinkan para graduan ni supaya meraka dapat memujuk keluarga atau sahabat mereka supaya melabur dengan mereka. Jumlah pelaburan dianggarkan RM320 000.  Hampir setengah juta. Aku pun tak tau sama ada dah dapat untung ke belum. Aku nekad nak berhenti kerja..

Esoknya, aku terus call manager aku and aku kate aku nk berhenti. So,para graduan kat luar sana tu jgn la terpedaya dengan iklan2 dorang ni. Setahu aku, office dorang ni kat KL Sentral, tapi ada gak ‘cawangan’ lain. Semoga Allah melindungi kita dari manusia2 penipu ni.. paling menyedihkan, orang melayu sendiri yang menipu…

*** Company ni keluarkan iklan kerja kosong kat JOBSTREET dan SURAT KHABAR METRO…
*** Company ni salu tukar2 nama.. dulu BINARI ILDULGENCE sekrang PRO INFINITY…
*** Company ni ada website sendiri supaya nampak real…


12 comments:

Hi, saya pon kerja kat sini dah 5 hari, alamat sama and apa yang terjadi kat u sama jadi kat saya. Tapi diorg dah 2 kali suruh i balik pikir whether saya ley kerja x kat sini.. Alhamdullilah terbuka hati saya tuk google company ni and found ur blog. Tqsm u save me!

Happen to me lbh kurg same date as u all..atfirst cm excited sbb dkt dgn kl sntral n gaji yg sgt berbaloi..lps tu Allah nk tnjk sy cm xsdp hati dgn dorg ni n asked one of my friend lelaki yg memang buat pelaburan forex ni. N i mentioned this company name lps tu kwn laki sy tu terus tag sy pos dkt fb..after that evening sy tros xdtg keje. Next day dorg call ayah sy tnye nape sy xdtg keje...

Happen to me lbh kurg same date as u all..atfirst cm excited sbb dkt dgn kl sntral n gaji yg sgt berbaloi..lps tu Allah nk tnjk sy cm xsdp hati dgn dorg ni n asked one of my friend lelaki yg memang buat pelaburan forex ni. N i mentioned this company name lps tu kwn laki sy tu terus tag sy pos dkt fb..after that evening sy tros xdtg keje. Next day dorg call ayah sy tnye nape sy xdtg keje...

Salam..sy cuma nak share..utk sesiapa yg tgh mencari kerja..kalau dpt panggilan interview dari GlobalTech Prestige Solution Sdn Bhd. Ini adalah company forex scam, so berhati2 la ye. Sy dh kena dgn company ni.

Strategic solution
Level 13 southcentre point mivalley
Company name len tp staff stil sama
Hati2

Skrg masih kje disana ke? Hati2

Sy sempat training 4 hari lepas tu tak sedap hati sy blah dr sana.. manager konon2 nme ellina asyik perhati je sy punya pergerakan.. rimas dibuatnyaaa .. try search jpe blog2 bongkar scam ni.. ya Allah bersyukur sgt..

strategic solution ni tak wujud ke? siapa yg de pengalaman? sbb dpt call dari company ni jgk. ckp yg dia dpt tau details dari jobstreet..

Strategic solution scam company..konon cr admin padahal itulah potential client to be..sy da sempat bukak acc utk invest..20k tp Allah selamatkan dr tros tjebak...mmg byk halangan nak troskan investment tu..last2 sy bjaya withdraw blk wit yg dberisetelah sebulan lbey menunggu dorg return...start dr situ sy brlajar pasal forex..alhamdulillah skrg da jd fulltime trader...lebey selamat

This comment has been removed by the author.

hai boleh bagi email tak..urgent..i need your help

boleh bagi email tak?? ada somethibg urgent nak tanya...

Post a Comment